Het wensbeeld voor de voetganger
De voetganger verdient meer aandacht en prioriteit. Vooral in verblijfsgebieden, recreatieve gebieden, schoolomgevingen en bij OV-haltes. De inrichting voor de voetganger moet logisch en veilig zijn.
Voetgangers voorop
Binnen de bebouwde kom heeft de voetganger vaak een eigen voorziening. In de centrumgebieden gaan we prioriteit geven aan de voetganger. Dit noemen we het STOMP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, MaaS (mobility as a service), Personenauto). Volgens dit principe geven we langzame en duurzame vormen van mobiliteit voorrang. De auto krijgt de laagste prioriteit. Doorgaande autoroutes door het centrum zijn daarmee niet gewenst. Parkeren vindt zo veel mogelijk plaats aan de randen van het centrum.
Betere verkeersveiligheid in het landelijke gebied
Buiten de bebouwde kom heeft de voetganger nu vaak geen eigen plek. Voetgangers maken hier gebruik van de rijbaan. Dit is met name op smalle wegen een probleem. De voetganger wordt hier snel weggedrukt door de fietser of de auto. Buiten de bebouwde kom geven we daarom meer aandacht aan de (subjectieve) verkeersveiligheid van de voetganger. Daar waar een wandelroute loopt, krijgt de voetganger een wandelpad.
Herkenbare oversteekplaatsen
Voetgangers moeten veilig kunnen oversteken. Oversteekplaatsen over wegen waar 50 km/uur gereden mag worden, zijn een belangrijk aandachtspunt. Deze oversteekplaatsen gaan we overal in de gemeente hetzelfde vormgegeven. Zo is het voor iedereen duidelijk dat het een oversteekplaats betreft. Voor wegen in de verblijfsgebieden (30km/uur) houden we ons aan de uitgangspunten van het Duurzaam Veilig-principe. Hier leggen we in principe geen geregelde of gemarkeerde oversteekplaatsen aan. Wel brengen we gemarkeerde oversteekplaatsen aan bij belangrijke routes naar scholen en sportvoorzieningen en gezondheidscentra. Ook over gebiedsontsluitingswegen waar 30 km/uur gereden wordt passen we dit toe.
Herkenbare schoolzones
Rondom alle scholen in de gemeente richten we schoolzones in. Het inrichten van duidelijk herkenbare schoolzones op de wegen rondom de scholen is vanuit verkeersveiligheid wenselijk. Door de schoolzones herkenbaar en uniform in te richten is het voor verkeersdeelnemers duidelijk wanneer zij zich in een schoolzone bevinden en hoe zij zich daar horen te gedragen.
Toegankelijk voor iedereen
Voorzieningen moeten voor iedereen toegankelijk en bereikbaar zijn. Hier houden we rekening mee bij het ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte. Smalle stoepen of hoge drempels en stoepranden maken juist dat niet alle voorzieningen voor iedereen goed bereikbaar zijn. Ook voor mensen met een (fysieke) beperking of met een rolstoel of rollator. Voetpaden moeten voldoende breed zijn en geen obstakels hebben. Een aanpak in het kader van toegankelijkheid is daarvoor wenselijk. Hiermee sluiten we aan op het verdrag van de Verenigde Naties dat de positie van mensen met een beperking versterkt.
Goede verbindingen in ons recreatieve wandelnetwerk
Op het moment missen er een aantal verbindingen in het recreatieve wandelnetwerk. Door deze verbindingen aan te leggen hebben inwoners en bezoekers meer mogelijkheden om de cultuur en het landschap in onze gemeente te ervaren.
-
Van Fort Wieckerschans naar Meije
-
Noord-Zuid verbinding door Bodegraven, zowel in het midden van Bodegraven als in het oosten
-
Van de Reeuwijkse Plassen naar Bodegraven-oost
-
Van Reeuwijk-Dorp, Tempel en Oud-Reeuwijk naar Bodegraven
-
Van Reeuwijk-Dorp naar Reeuwijk
-
Van Bodegraven en Nieuwerbrug aan den Rijn naar Zegveld
-
Van Oud Bodegraven naar Oud Reeuwijk
Ook werken we aan de herkenbaarheid van de opstappunten van de recreatieve wandelroutes. Het moet voor wandelaars duidelijk zijn waar zij kunnen starten met route. Routes moeten goed te volgen zijn. Routemarkeringen en herkenbaarheid van de paden zijn hierin belangrijk.
Bij de opstappunten moet duidelijk zijn welke voorzieningen er aanwezig zijn. Kunnen mensen hier de auto parkeren? Is er een koffietentje en een wc? Bij drukke wandelroutes en opstappunten moeten dit soort voorzieningen worden gefaciliteerd.
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Wensbeeld voetganger