Het wensbeeld voor fietsers
De fiets is een belangrijk vervoersmiddel binnen onze gemeente. Binnen de kernen, tussen de kernen en van en naar OV-haltes vervult de fiets een belangrijke rol. Om het gebruik van de fiets te stimuleren en te verbeteren, is het van belang dat we goede fietsvoorzieningen hebben in de gemeente en dat de veiligheid gewaarborgd wordt.
Binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is in het Fietsplan Bodegraven-Reeuwijk 2018 onderscheid gemaakt in ‘utilitaire routes’ en ‘recreatieve routes’. Utilitaire routes hebben als doel mensen zo makkelijk mogelijk van A naar B te brengen. Recreatieve routes zijn bedoeld om mensen te laten verblijven en te laten genieten van de natuur. Deze twee netwerken trekken verschillende typen fietsers. Ze verdienen daarom hun eigen aanpak.
Stimuleren dagelijkse gebruik
Utilitaire fietsroutes zijn bedoeld voor grotere stromen fietsers en snelle fietsers, zoals de e-bike. Zo kunnen zij veilig en vlot van A naar B komen. Het doel is om met deze routes de automobilisten te verleiden om de fiets te pakken in plaats van de auto. Dat is niet alleen goed voor de bereikbaarheid, maar ook voor het milieu en de gezondheid van de mensen.
Gebruiksvriendelijk en veilig
Utilitaire fietsroutes kunnen zowel van de provincie als van de gemeente zijn. De Provincie Zuid-Holland heeft als ambitie om in 2025 alle grote steden van Zuid-Holland te verbinden met comfortabele, veilige fietsroutes. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor onze eigen fietsroutes. We vinden op deze routes herkenbaarheid erg belangrijk. Zowel qua bewegwijzering als bijvoorbeeld ook door middel van kleurgebruik en straatmeubilair. Fietspaden moeten voldoende breed worden uitgevoerd. Wij houden ons hierbij aan de richtlijnen, maar kijken ook naar de beschikbare openbare ruimte. Waar mogelijk leggen we voor de voetganger een aparte voorziening aan, ook buiten de bebouwde kom.
Herinrichting van utilitaire fietsroutes
Om dit netwerk te realiseren moeten wij als gemeente aan de slag. Veel van deze fietspaden voldoen nog niet aan de inrichtingseisen. Er is op verschillende plekken geen voetgangersvoorziening aanwezig. Daarbij is de vindbaarheid van de routes tussen de kernen niet overal even goed. Het is hierbij wenselijk om in te zetten op doorfietsroutes naar de omliggende steden, zoals Gouda, Woerden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. Hiervoor gebruiken we de recente herinrichting van de Raadhuisweg en Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug als voorbeeld. Deze hebben we aangepast om de doorfietsroute tussen Bodegraven en Gouda te verbeteren. Met de herinrichting is onder andere de maximumsnelheid voor autoverkeer naar beneden gebracht. Ook is de weg opnieuw ingericht. Zo kunnen inwoners en bezoekers hier nu veilig en comfortabel fietsen.
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Wensbeeld fietser
Legenda
Stimuleren recreatieve fietsroutes
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatieve routes. De routes zijn vooral in trek op mooie dagen. Veel verschillende type fietsers maken gebruik van deze routes: dagjesmensen en ouderen op de e-bike die van de natuur genieten, of wielrenners die een rondje komen fietsen. Maar het komt geregeld voor dat fietsers de rijbaan delen met ander verkeer, zoals de auto of de voetganger. Er zijn dan ook geen specifieke inrichtingseisen voor recreatieve fietsroutes.
We vinden het stimuleren en faciliteren van deze routes belangrijk. De herkenbaarheid van deze routes is daarbij een aandachtspunt. Denk hierbij aan routebordjes of markeringen op het fietspad. Het is daarnaast wenselijk om aandacht te besteden aan routes die gebruik maken van smalle wegen. Hier maken voetgangers, fietsers en ander gemotoriseerd vervoer gebruik van dezelfde weg.
Voldoende fietsparkeren bij het station en in de centra
Station Bodegraven krijgt in het fietsnetwerk een steeds belangrijkere functie. Het treinstation heeft namelijk een HUB functie. Dit betekent dat hier verschillende verkeers- en openbaar vervoersstromen samenkomen. Deze functie willen we versterken. Mensen moeten makkelijk van de fiets naar de trein of bus kunnen overstappen. Het vinden van een goede parkeervoorziening voor de fiets is hierbij van belang. Hierbij moet er rekening gehouden worden met het voldoende stallingen voor elektrische fietsen en de toenemende diversiteit in de afmetingen van fietsen door de opkomst van onder meer de bakfiets en de transportfiets.
Daarbij maken we de routes van en naar de centra toe voor fietsers aantrekkelijker. We willen dat voetgangers en fietsers de belangrijkste gebruikers van de centra worden. Zo neemt het belang van de auto af. Voldoende fietsparkeervoorzieningen in de centra zijn dan hard nodig. Voor deze fietsenstallingen gelden dezelfde aandachtspunten als bij het station.
Veilig Fietsen in Bodegraven-Reeuwijk
Het college van Bodegraven-Reeuwijk heeft de ambitie Veilig Fietsen gesteld in het coalitieakkoord. Dit betekent dat we het Fietsplan gaan actualiseren. Hierin bepalen we hoe de gemeente veiliger gemaakt kan worden voor fietsers.