Wat zegt de klankbordgroep?
Na de gesprekken met de wijkteams en de digitale enquête, zijn er twee sessies met de klankbordgroep gehouden: een interne en een externe sessie. Bij de interne sessie waren ambtenaren aanwezig vanuit de verschillende afdelingen binnen de gemeente, zoals groenvoorziening en economie. Bij de externe sessie waren de wijkteams, de Fietsersbond en verschillende ondernemers en andere belangenvertegenwoordigers aanwezig. Bij deze sessies werden de resultaten van de inventarisatie, gesprekken en enquête gepresenteerd. De klankborggroep werd gevraagd om ontbrekende informatie aan te vullen. De belangrijkste punten waren:
De positie van de fiets verbeteren is belangrijk
De positie van de fiets verbeteren, is een belangrijk speerpunt: het kan veel problemen oplossen. En is het goed voor de gezondheid. Toch kan het binnen de gemeente niet alle problemen oplossen. Dorpen redelijk ver van kernen of van dagelijkse voorzieningen liggen. Bereikbaarheid van het openbaar vervoer en de auto moeten ook gewaarborgd worden.
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen dagelijkse en recreatieve fietsers. De klankbordgroep ziet kansen voor regionale verbindingen in verschillende richtingen: Gouda, Woerden en Alphen. Verder wordt de fiets als belangrijk vervoermiddel gezien voor de “first and last mile”. De voorzieningen bij het openbaar vervoer, en dan met name bij het treinstation, dienen op orde te zijn. Zo moet er voldoende plek zijn om je fiets te parkeren. Dit wordt gezien als topprioriteit in het creëren van een mobiliteitstransitie.
Verkeersveiligheid voor fietsers is een aandachtspunt
Bij de botrotonde is de voorrangssituatie enige jaren geleden gewijzigd om de doorstroming te verbeteren. In de praktijk wordt vaak nog “informele voorrang” gegeven. Dit leidt geregeld tot gevaarlijke situaties en zorgt voor een verminderde doorstroming op de rotonde. De fietsoversteken bij de botrotonde worden veel door scholieren gebruikt. Het wordt als een gevaarlijk punt gezien.
Fietspaden worden door steeds meer verschillende fietsen gebruikt. De snellere e-bike en de (al dan niet elektrische-) bakfiets leveren kansen, zoals een grotere bereikbaarheid en het makkelijker vervoeren van spullen. Maar ze kunnen ook voor onveilige situaties voor andere weggebruikers zorgen. Dit komt door de hogere snelheden en de bredere afmetingen op, soms nog, smalle fietspaden. Het verbreden van de fietspaden, waar mogelijk, zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.
Zet in op versterking van het huidige OV-netwerk
Het verbeteren van het openbaar vervoer in de gemeente is een wens. Maar de klankbordgroep heeft nog wel zijn twijfels over de uitvoering. Een mogelijke busverbinding over de ringweg Bodegraven lijkt geen goede optie. De trein is hier het snelste vervoersmiddel voor. Vermeerderen van busverbindingen of het verhogen van de frequentie daarvan lijkt niet haalbaar. Op het moment wordt er bezuinigd op openbaar vervoer. Er moet dus ingezet worden op het behouden van het huidige OV-netwerk en op het stimuleren van deelmobiliteit, zoals “Auto-maatje”. Ook kan worden ingezet op hubs in de kernen. Dit kan gecombineerd worden met initiatieven zoals Automaatje.
Vracht- en landbouwverkeer zijn het grootste knelpunt
De combinatie van vracht- en landbouwverkeer met langzaam verkeer en andere auto’s zorgt voor veel gevaarlijke situaties. Vooral op de smalle wegen die langs ongefundeerde woningen lopen leidt dit tot problemen. Toch lijken er weinig middelen voorhanden om dit probleem op te lossen. De klankbordgroep vindt wel dat er een verbod moet komen op nieuwe ontwikkelingen met een verkeersaantrekkende werking. Met name in het gebied Reeuwijk Dorp, Tempel en buitengebied. De wegen in dit gebied worden op dit moment vaak kapotgereden door de vrachtwagens. Terwijl ze hier eigenlijk niet eens mogen komen. Hoe dit gebied verder ontlast moet worden wordt onderzocht in de studie naar de Brugweg.
Vrachtverkeer vanaf de bedrijventerreinen in Bodegraven moeten vooral snel de snelweg kunnen bereiken. Op dit moment is de botrotonde daarbij het grootste struikelblok. De aansluiting van de Europaweg op de botrotonde is wat ongelukkig. Hierdoor is de doorstroming van vrachtverkeer op de rotonde lastig.
De gemeente is goed bereikbaar met de auto
Maar vooral de smalle weggetjes in het buitengebied zorgen geregeld voor onveiligheid. In Bodegraven zijn een aantal wegen die als toegangsweg naar het dorp dienen. Deze zijn vaak druk. Deze wegen zullen ook druk blijven en zullen daarom 50 km/uur moeten blijven (ook wanneer de motie ‘van 50 naar 30’ uitgevoerd wordt en zoveel mogelijk wegen binnen de bebouwde kom naar 30 km/uur ingericht worden). Bij het ontwikkelingen van de woningbouw is het wel een aandachtspunt dat de toch al drukke toegangswegen ook met het extra verkeer nog kunnen blijven functioneren.
Parkeren moet overal mogelijk blijven
In het centrum van Bodegraven kan meer ingezet worden op het gebruik van parkeergarages. Waar die dan moeten komen is nog onduidelijk. Bij nieuwe ontwikkelingen moet er op gelet worden dat er voldoende parkeerplaatsen bijgebouwd moeten worden. De klankbordgroep erkent dat dit in het in het verleden niet altijd het geval is geweest en dat het ontwikkelaars in het verleden te gemakkelijk is gemaakt om de bouw van de parkeerplaatsen ‘af te kopen’. Inmiddels is dit niet meer mogelijk, en wordt er bij nieuwe ontwikkelingen op toegezien dat ontwikkelaars voldoende parkeergelegenheid bouwen.
Het aanleggen van meer laadpalen is noodzakelijk.
Het aanleggen van meer laadpalen wordt gezien als noodzakelijk en als een speerpunt waar de gemeente de komende jaren op moet inzetten.
De Bodegravenboog moet er komen
De gemeente moet zich in blijven zetten voor de aanleg van de Bodegravenboog. Deze ontwikkeling staat inmiddels op de MIRT-agenda van de Rijksoverheid. Helaas wel op een lage plek, dus er is nog werk aan de winkel voor de provincie, regio en de gemeente. Ook is het belangrijk te zorgen dat ontwikkelingen die nu plaats vinden er niet voor zorgen dat de Bodegravenboog in de toekomst onmogelijk wordt.