Samen met de regio werken we aan een betere verkeersveiligheid
Met de gemeenten van de regio Midden-Holland hebben we een plan gemaakt in het kader van het landelijke Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV). Hierin beschrijven we hoe we gezamenlijk werken aan een veilige infrastructuur, betere verkeerseducatie- en voorlichting en versterking van de verkeershandhaving in de regio. Om een veilige infrastructuur te realiseren, zijn er zeven aandachtspunten aangewezen. Deze aandachtspunten nemen we mee in deze visie.
Veilige fietsinfrastructuur
Landelijk is een op de drie verkeersdoden nu een fietser. Daarom willen we een veiliger fietsnetwerk in de regio. Dit bereiken we door verschillende ingrepen te doen. We maken het netwerk af door missende verbinding aan te leggen. We stimuleren de uitvoering van het landelijke actieplan verkeersveiligheid fietsers. We scheiden fietsers en auto’s op wegen waar 50 of 80 km/u gereden mag worden. Bij de inrichting van fietspaden moeten we rekening houden met hogere en meer verschillende snelheden van de fietsers en met verschillende typen fietsers (denk aan bakfietsen, fatbikes, wielrenners, scholieren enz.).
Verkeersveilige woonwijken
In de regio willen we veilige, leefbare en bereikbare woonwijken. Daarom zetten we in op het herinrichten van de wegen in de woonwijken aan de hand van de huidige normen.
Verkeersveilige schoolomgeving
Samen met het ROV Zuid-Holland onderzoeken we in de regio een eenduidige manier om schoolomgevingen in te richten. Zo vergroten we de herkenbaarheid van de schoolomgeving. En hiermee vergroten we de verkeersveiligheid van de leerlingen.
Scheiden zwaar verkeer en zwakke verkeersdeelnemers
Zwaar vrachtverkeer en landbouwverkeer maakt in het landelijk gebied veelal gebruik van smalle wegen. We pakken de knelpunten aan waar zwaar verkeer en andere verkeersdeelnemers elkaar kruisen. Dit doen we door deze vormen van verkeer zo veel mogelijk te scheiden.
Reguleren zwaar verkeer in de kernen
Goed bereikbare en schone kernen is een belangrijk doel voor de komende jaren in de regio Midden-Holland. De regio wil daarom bevoorrading van de kernen beter regelen. Dit doen we door vaste routes voor vrachtverkeer vast te leggen en door het gebruik van kleinere/elektrische voertuigen, zoals elektrische vrachtfietsen, te stimuleren.
Veilige 60 km/h wegen
Op deze wegen vallen relatief veel slachtoffers. De combinatie van een hoge snelheid en een onveilige berminrichting kan leiden tot (ernstige) ongevallen. Weggebruikers kunnen bijvoorbeeld de controle over het voertuig verliezen en tegen een obstakel rijden of over de kop slaan. Dit risico is groter als de berm zacht is of als er obstakels in staan (niet vergevingsgezinde bermen). De uiteindelijke doelstelling is om alle 60km/u wegen volledig Duurzaam Veilig1 in te richten, waarbij indien mogelijk ‘vergevingsgezinde’ bermen worden toegepast. Dit zijn bermen waarbij de berm bijvoorbeeld op dezelfde hoogte ligt als de weg en voldoende draagkracht heeft.
Landelijke ontwikkelingen volgen
In de regio blijven we de landelijke ontwikkelingen op de voet volgen. Dit houdt in dat de regio mee wil in het principe van 30km/u binnen de bebouwde kom. Ook willen we ADAS-toepassingen2 omarmen. Deze technieken ondersteunen de bestuurder tijdens het rijden, zoals parkeersensoren en automatische snelheidsbeperking. Tenslotte volgen we het nieuwe toetsingskader voor nieuwe vormen van vervoer en Licht Elektrische Voertuigen (LEV), zoals elektrische fietsen.
- 1 Duurzaam Veilig Wegverkeer houdt in dat de verkeersomgeving zo is ingericht, dat er geen ernstige ongevallen kunnen gebeuren. En dat als er tóch een ongeval plaatsvindt, de ernst van de afloop beperkt blijft. (Bron: SWOV Factsheet Duurzaam Veilig Wegverkeer 2019)
- 2 Advanced Driver Assistance Systems (rijhulpsystemen)