De blauwe trend

Data en digitalisering: slimmere manieren van reizen

Door het verzamelen en inzetten van data wordt ook het gedrag van mobiliteit gestuurd. De samenleving vraagt ruimte voor nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld door nieuwe mobiliteitsdiensten aan te bieden. Een voorbeeld hiervan is de taxidienst Uber. Door betere technologie in voertuigen en meer data kunnen we met behulp van nieuwe informatie op een nog betere en slimmere manier reizen.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

Voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk betekent dit vooralsnog niet dat er directe actie nodig is. Wel is het belangrijk om in het beleidsplan rekening te houden met mogelijke toekomstige mobiliteitsdiensten.

Meer diversiteit op wegen en fietspaden met nieuwe voertuigen

Het aantal verschillende voertuigen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral op de fietspaden. Hier neemt de diversiteit in massa, snelheid en breedte toe. Zo komt een fietser steeds vaker een speed pedelec, e-bike of bakfiets tegen op het fietspad. Ook komen er steeds meer verschillende typen voertuigen op de markt. De RDW heeft in de zomer van 2019 al zeven nieuwe voertuigen goedgekeurd, waaronder een elektrische step en een overdekte elektrische driewieler.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

Ook binnen onze gemeente komen we deze verschillende voertuigen tegen. De wegen en fietsinfrastructuur binnen de gemeente moet geschikt zijn om deze diverse soorten voertuigen veilig een plaats te bieden.

Coöperatieve en autonome voertuigen: ondersteuning bij het rijden

De technologie in auto’s neemt toe. Voertuigen worden steeds slimmer. Bij deelname aan het verkeer worden we steeds vaker ondersteund. Zo kunnen auto’s nu al met elkaar én ook met de verkeerslichten communiceren. Daarnaast herkennen ze de belijning en bebording op wegen. Deze mogelijkheden gaan zich in de toekomst uitbreiden. Dit heeft effect op de gemeentelijke wegen en kruispunten. Vooral op de stroomwegen. Op deze wegen zal de herkenbaarheid van belijning en bebording steeds belangrijker worden. Er zijn al gemeenten die hoog op deze ontwikkeling inzetten en kiezen voor zelfsturende voertuigen als alternatief voor openbaar vervoer.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

In Bodegraven-Reeuwijk zijn de meeste huidige kruispunten tussen grotere verkeersstromen ingericht met rotondes (en niet met verkeerslichten), waardoor de komst van de coöperatieve voortuigen weinig effect zal hebben. Echter in de toekomst kunnen ook bruggen ‘slimmer’ worden. Brugopeningen kunnen dan beter afgestemd worden op de verkeersstromen op zowel de weg als het water. Ook kunnen de spoorwegovergangen slim geregeld worden.

Voor de wegen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is het belangrijk om deze technologieën in de gaten te houden. We blijven zorgen voor een goede kwaliteit van de infrastructuur. Denk hierbij aan duidelijke bebording en belijningen op de belangrijkste gebiedsontsluitingswegen. Wel kennen we veel smalle wegen in onze gemeente. Het is nog maar de vraag hoe autonome voertuigen hiermee om kunnen gaan.