De grijze trend

Een toename van het aantal mobiele ouderen door vergrijzing

Het aantal ouderen neemt toe. Maar deze ouderen worden ook steeds mobieler. Vooral het aantal fietsbewegingen onder ouderen stijgt. Hierdoor is het belangrijk dat fietspaden voldoende breed zijn.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

Voor onze gemeente betekent dit dat de fietspaden vergevingsgezind aangelegd moeten worden: de fietspaden moeten breed genoeg zijn. En obstakels moeten verwijderd of afgeschermd worden, voorzieningen goed bereikbaar moeten zijn voor minder validen en ook in het buitengebied moet nadrukkelijker rekening gehouden worden met de oudere weggebruiker.

Meer inwoners en verstedelijking

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kende de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in 2022 in totaal ca. 35.800 inwoners. De verwachting van het CBS is dat de gemeente komende jaren zal blijven groeien en doorgaat zetten richting de 37.100 inwoners in 2025 en 37.900 inwoners in 2040. Mogelijk groeit dit nog door de extra woningbouw. De toename is vooral te zien onder ouderen. Dit heeft te maken met de vergrijzing. Het aantal jongeren zal ongeveer gelijk blijven.

Ook in de gemeenten om ons heen groeit het aantal inwoners de komende jaren. Dat betekent dat ook meer mensen gebruik willen maken van voorzieningen in onze gemeente, zoals de recreatiegebieden. Ook dat heeft invloed op mobiliteit: het wordt drukker.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

De verkeersmobiliteit in onze gemeente zal met de groei van het aantal inwoners (in onze gemeente en in de regio) toenemen. Daarnaast zal het aantal kwetsbare deelnemers, zoals ouderen en jongeren stijgen. Dit betekent dat we anders moeten nadenken over de inrichting van onze infrastructuur en openbare ruimte.

Meer inspraak van onze inwoners door participatie

Vanuit o.a. de Omgevingswet krijgen burgers steeds meer invloed bij initiatieven en projecten in gemeenten. Inwoners worden actief geïnformeerd en uitgenodigd om mee te denken. En ze kunnen zelfs hun eigen initiatieven makkelijker aandragen. Deze actieve participatie komt ook voor bij het opzetten en uitvoeren van verkeersmaatregelen.

Wat betekent dit voor de mobiliteit in onze gemeente?

Als gemeenten vinden wij participatie belangrijk. Het zorgt ervoor dat mensen zich gehoord en gezien voelen. En het zorgt ervoor dat beslissingen beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de gemeenschap. Als een van de eerste gemeente in Nederland hebben wij een Participatieverordening opgesteld. Dit document is bedoeld als leidraad om participatie bij elk project goed in te richten. Ook bij verkeers- en vervoersprojecten. Zo kan vooraf duidelijk worden gemaakt wat de rol van de inwoners is.