Toekomstvisie (omgevingsvisie): een goede bereikbaarheid, die bijdraagt aan een duurzame en gezonde leefomgeving

In 2021 hebben we in samenwerking met inwoners, ondernemers en partijen een toekomstvisie opgesteld voor onze gemeente. De toekomstvisie heeft de status van omgevingsvisie. Hierin beschrijven we hoe we in ons gebied omgaan met verschillende vraagstukken en ontwikkelingen. Werken aan een duurzaam landschap, gezonde dorpen en een sterke samenleving zijn de uitgangspunten. Dat doen we onder het motto: ‘knooppunt in het Groene Hart’. Daarbij kiezen we voor het versterken van het knooppunt rondom Bodegraven met woningen en bedrijvigheid. In het buitengebied en het plassengebied zetten we in op vitaliteit van de kernen, maar met oog voor het landschap. Hier zijn we terughoudender met woningbouw. Deze keuzes hebben invloed op de mobiliteit.

Voor mobiliteit zijn deze uitgangspunten vertaald in de volgende ambities:

We zetten vol in op fietsen, wandelen en openbaar vervoer

De komende jaren willen we vooral het fiets- en wandelroutenetwerk uitbreiden, verbeteren en veiliger maken. We onderzoeken de ontwikkeling van een doorfietsroute tussen Gouda en Bodegraven en tussen Woerden en Bodegraven, en een vaarverbinding tussen de Reeuwijkse Plassen en de Oude Rijn (‘Rondje Rijn en IJssel’).

Bereikbaarheid met de auto verdient aandacht

Door de ligging aan de A12 en N11 is onze gemeente goed bereikbaar voor auto’s en vrachtauto’s. Wel staat het verkeer vaak vast. De komende jaren wordt er nog meer verkeer verwacht in onze regio. Daarom blijven we ons inzetten voor de aanleg van de Bodegravenboog: de verbinding tussen de A12 en N11. De Bodegravenboog voorkomt het vastlopen van het verkeer op verschillende plekken in en rondom Bodegraven. Ook pakken we andere knelpunten in de wegenstructuur aan.

De openbare ruimte is voor iedereen toegankelijk

In de gemeente willen we een veilige openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is.

Wegen en paden willen we zo duidelijk mogelijk inrichten voor alle verkeersdeelnemers. Daarnaast maken we ons in de regio hard voor een sterke verbetering van de trein- en busverbindingen en oplossingen op maat voor de buitengebieden.

Slimme en duurzame mobiliteit

We gaan mee in de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit: deelmobiliteit, kleinschalige (stads)logistiek, duurzame pakketdiensten en laadpalen voor de elektrische auto zijn in opkomst. Samenwerking met scholen, bedrijfsleven, ontwikkelaars en recreatieve partijen is hierbij belangrijk.

Meer ruimte voor wonen, spelen, ontmoeten en groen

We willen het aantal geparkeerde auto’s op straat verminderen; door het stimuleren van ander gedrag en alternatieve vervoersmiddelen (lopen, fiets, OV, deelauto), het daarop aanpassen van de parkeernorm en door dubbel ruimtegebruik (parkeren in, op of onder gebouwen). De oplossing is per gebied anders en vraagt om maatwerk.