Wat doen onze buurgemeenten?
Alphen aan den Rijn
Alphen aan den Rijn werkt aan verkeersveiligheid. Ze gaan aan de slag met de herinchting van bepaalde wegen. Ze pakken verkeersknelpunten voor de fiets aan. Ook zetten ze een ongevallenprotocol op. Tenslotte werken ze samen met de provincie aan het verbeteren van het kruispunt van de N209 en de Heerewegh.
Gouda
Gouda heeft een mobiliteitsplan. Dit plan is bedoeld om het verkeer in de stad beter te regelen. Daarbij is gekeken naar een goede verdeling van ruimte voor het autoverkeer en het wandel- en fietsverkeer. De belangrijkste punten uit het Mobiliteitsplan zijn: Fietsveiligheid, Leefbaarheid, Duurzaamheid, Bereikbaarheid, Doorstroming
Woerden
De Gemeente Woerden heeft een Verkeersvisie 2030 Woerden opgesteld in samenwerking met een werkgroep bestaande uit inwoners, platforms en belangenorganisaties. De Verkeersvisie is opgebouwd vanuit 11 centrale Missiedoelstellingen. Deze doelstellingen vormen met elkaar het antwoord op de vraag waartoe de Verkeersvisie 2030 in de Gemeente moet leiden. De werkgroep vindt dat deze Missie de grondslag moet vormen voor het gehele brede terrein van het verkeersbeleid in onze gemeente voor de komende jaren.
Iedere Missiedoelstelling heeft als het ware 'haakjes' waaraan de Verkeersvisie in al haar onderdelen aan wordt 'opgehangen'. De Missiedoelstellingen zijn zoveel mogelijk per vervoersmodaliteit onderscheiden. De 11 Missiedoelstellingen zijn:
-
Hulpdiensten
-
Voetgangers
-
Fietsers
-
Landbouwverkeer
-
Openbaar Vervoer
-
Autoverkeer in het centrum
-
Autoverkeer in de Gemeente
-
Autoverkeer langs de Gemeente
-
Parkeren
-
Geluid
-
Luchtkwaliteit
Montfoort
De bestuurlijke koers van de gemeente Montfoort laat zich kenschetsen door het samen verder bouwen aan de toekomstbestendigheid van de gemeenschap. Een sociale gemeenschap waar het prettig wonen, werken en verblijven is, waar ieder een toekomst kan opbouwen en waar sociale cohesie is. Een gemeenschap die met elkaar in gesprek is en blijft, met elkaar het hoofd biedt aan uitdagingen en ieder in zijn/haar waarde laat. Concreet wordt de nadruk gelegd op drie accenten in het Uitvoeringsprogramma Montfoort 2022-2026.
Bouwen aan een krachtige gemeenschap
In een krachtige gemeenschap staat de mens centraal en weet zich te organiseren. De lokale gemeenschap staat onder druk, terwijl de kracht van Linschoten en Montfoort juist de saamhorigheid, het omzien naar elkaar en met elkaar de schouders ergens onder zetten is. Wij willen op zoek gaan naar vormen waarmee we deze kracht en de sociale cohesie behouden en verder versterken. Bijvoorbeeld via stimulering van maatschappelijke initiatieven die hieraan bijdragen. Maar ook door te kijken naar manieren waarop het verenigingsleven ondersteund en versterkt kan worden.
Bouwen aan leefbare kernen
De woningmarkt is oververhit. Een passende en betaalbare woning vinden is een complexe opgave. De vraag naar woningen is groot en de opdracht voor huisvesting van doelgroepen wordt omvangrijker. Het Rijk pakt regie en kondigt interventie-instrumenten aan, de provincie stelt randvoorwaarden en regels en wij willen bouwen op enkele binnen- en buitenstedelijke locaties.
Naast het zorgen voor voldoende woningen, draait het bij leefbare kernen ook om de mogelijkheid om zo lang en zo fijn mogelijk in de eigen leefomgeving te blijven wonen. Daarom spannen wij ons de aankomende jaren in om aanvullende woonvoorzieningen voor ouderen en/of personen met een zorgbehoefte te realiseren.
Bij leefbare kernen draait het niet uitsluitend om fysieke woonruimtes, maar ook zeker om een passend en bereikbaar voorzieningenniveau, ruimte voor werkgelegenheid, levendige middenstand, onderwijs in de nabijheid, recreatie en horecagelegenheden, etc.
Bouwen aan een vitaal buitengebied
Het buitengebied leeft en is in onze gemeente voornamelijk een open gebied dat in particulier bezit is. Het staat de laatste maanden vol in de spotlights vanwege het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Hierbij gaat het niet alleen over het vraagstuk van de toekomst van de landbouwsector, maar ook over natuur, watersystemen (waterberging), energiebehoefte en -opwekking. Meer lokaal georiënteerd gaat het ook
over het tegengaan van ondermijning, het beleven van het buitengebied middels recreatie en toerisme, bedrijfsveranderingen, omgang met leegstand (VAB), etc. Wat wij verstaan onder een vitaal buitengebied, wat de balans is tussen de verschillende opgaves en hoe wij vorm kunnen geven aan het bereiken van die balans behoeft aandacht. Dit ook mede in relatie tot de opdracht die de provincies hebben om te komen tot een gebiedsgerichte aanpak, zodat wij ons als gemeente daarin constructief maar met het oog op de belangen van onze gemeenschap kunnen opstellen
Nieuwkoop
De gemeente Nieuwkoop hecht veel belang aan een leefbare gemeente. Het streven naar een goed netwerk voor verkeer en vervoer maakt daar deel vanuit. Door het opstellen van een verkeers- en vervoersplan (GVVP) wordt de lange termijnvisie van de gemeente vastgelegd en een beeld geschetst van de gewenste infrastructuur met aandacht voor verkeersveiligheid en leefbaarheid. Onderdeel van het GVVP is een globaal maatregelpakket, dat de leidraad vormt voor investeringen de komende jaren.
Oudewater
Oudewater is een bruisende gemeente midden in het Groene Hart. Van de monumentale binnenstad tot de woongebieden aan de rand van het water en midden in het groen: het is er prettig wonen, werken en verblijven. En dat moet zo blijven.
Een belangrijke verplaatsingswijze in Oudewater is de fiets. Binnenstedelijke bestemmingen zoals de school, supermarkt en sportvereniging worden per fiets bereikt door inwoners van de stad en de kernen daarbuiten. Ook recreatief speelt de fiets in Oudewater een grote rol: inwoners en toeristen brengen graag een bezoek aan de binnenstad en genieten daarnaast van het buitengebied. En voor de bereikbaarheid van bestemmingen in de regio is de fiets in toenemende mate van belang.
Daarom heeft de gemeente het Fietsbeleidsplan en uitvoeringsprogramma Oudewater 2022-2026 opgesteld. De Gemeente Oudewater streeft ernaar om een coherent en kwalitatief hoogwaardig fiets-infrastructuurnetwerk te realiseren. De wens is op lange termijn te komen tot een netwerk van het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau. We onderscheiden hiertoe vier aandachtsgebieden voor het fietsbeleid in Oudewater:
-
Huidige fietsinfrastructuur verbeteren.
-
Nieuwe fietsinfrastructuur aanleggen.
-
Zorgen voor voldoende en goede kwaliteit fietsparkeergelegenheid.
-
Zorgen voor een goede connectie tussen fiets en openbaar vervoer.