Leefbare woongebieden
Binnen onze gemeenten streven we naar woonwijken waar iedereen fijn kan wonen en verblijven. Waar kinderen veilig op straat kunnen spelen en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Woonwijken die bedragen aan de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Daarom maken we de volgende keuzes voor het verkeer en vervoer naar en binnen de woonwijken.
-
Binnen de bebouwde kom komt zoveel mogelijk focus op leefbaarheid en veiligheid. Daarom faciliteren we hier lage snelheden en autoluwe buurten waar het kan.
-
Doorgaand verkeer leiden we zoveel mogelijk om de woonwijken en kernen heen. Zo mijden we stilstaand verkeer in de woonwijken.
-
We stimuleren het gebruik van elektrisch vervoer en de fiets. Dit dringt de uitstoot van fijnstof en NO2 terug. Goed voor de luchtkwaliteit!
-
We betrekken omwonenden en partijen actief bij verkeersmaatregelen in straten en buurten. Vooral bij verkeersveiligheid als onderdeel van een wijkgerichte aanpak.
-
-
Bij woningbouw (met name in het stedelijke gebied) zetten we in op het STOMP-principe (stappen, trappen, openbaar vervoer, deelvervoer en personenauto):
-
We realiseren een sterke voetgangers- en fietsstructuur, bijvoorbeeld naar het station.
-
We stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer (trein en bus).
-
Door voldoende alternatieven te bieden, worden we minder afhankelijk van de auto. Hierdoor kunnen in deze gebieden lagere parkeernormen worden gehanteerd.
-
STOMP wat is dat?
STOMP1 staat voor Stappen, Trappen, OV, MaaS en Privé-auto. Bij het STOMP-principe geven we de S de meeste prioriteit, gevolgd door de T, de O, de M en dan pas de P. De mens vormt het startpunt.
Stappen, de voetganger, krijgt de hoogste prioriteit. Het streefpunt is gebieden te creëren waar lopen een aantrekkelijke optie is.
Voor langere afstanden bieden de fiets en het OV een uitkomst om schoon en efficient te bewegen. MaaS, zoals bijvoorbeeld deelvervoer, kan duurzame mobiliteit makkelijker maken en verder stimuleren. De priveauto volgt als laatste.
- 1 Handreiking mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling (CROW)