Wat zeggen de wijkteams?
Wijkteams zijn de lokale vertegenwoordiging in de kernen van Bodegraven – Reeuwijk. In deze wijkteams nemen bewoners uit de wijk plaats. Ze zijn de vertegenwoordigers van hun omgeving. En weten dan ook goed wat er speelt in hun wijk. Deze lokale kennis kunnen wij goed gebruiken. We zijn met elk wijkteam om de tafel gaan zitten of hebben een rondje door de wijk gelopen. Zo kregen we een duidelijk beeld van de knelpunten en wensen per wijk.
Plassengebied
Reeuwijk-Brug
-
Er komen regelmatig klachten binnen over etensbezorgers op de e-bike en scooter. Zij rijden met hoge snelheden door het dorp heen en houden weinig tot geen rekening met de andere weggebruikers.
-
Bij file op de A12 maakte en deel van het verkeer gebruik van de Raadhuisweg als sluiproute. Er is een randweg aangelegd om dit tegen te gaan. Helaas is sinds de aanleg het verkeer op de Raadhuisweg niet afgenomen.
-
De Raadhuisweg is onlangs heringericht. De snelheid is verlaagd naar 30 km/h en er zijn wegversmallingen aangebracht. Alleen de herinrichting heeft niet het gewenste effect. Er wordt hard gereden en de wegversmallingen maken de Raadhuisweg een “racebaan”
-
Het wijkteam vraagt aandacht voor verkeersveiligheid. Er zijn veel locaties waar de verkeerssituatie als onveilig wordt ervaren.
Sluipwijk Plassengebied
-
De wegen in het gebied zijn smal. Vaak zo smal dat er maar één auto tegelijkertijd kan rijden. Passeren is niet mogelijk zonder een passeerplek. En alle verkeersdeelnemers maken gebruik van dezelfde weg in het gebied. Losliggend voetpaden of fietspaden zijn niet aanwezig. Vooral op drukke dagen zorgt de combinatie van de verschillende verkeersdeelnemers met de smalle wegen voor problemen en onveilige situaties.
-
Het wijkteam vraagt aandacht voor verkeersveiligheid in het Plassengebied. Veel van de ongevallen die hier gebeuren, worden niet gemeld. Een val met een scheur in de broek of wat schaafwonden worden niet gemeld. Mensen schamen zich.
-
In het Plassengebied is weinig tot geen straatverlichting aanwezig. Dit heeft te maken met het natuurgebied. Op de wegen is geen markering aanwezig en zijn weinig tot geen reflecterende objecten aanwezig. Dit is een gemis. In de schemering of het donker is de belijning cruciaal om de weg te volgen.
-
Het is druk in het Plassengebied. Bezoekers die hun auto in het gebied willen parkeren in plaats van aan de randen zorgen voor veel zoekend verkeer. Meerdere parkeerplaatsen voor de bezoekers rondom het gebied zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden.
-
Zwaar verkeer komt regelmatig voor in het gebied. Het Wijkteam krijgt hier vaak klachten/meldingen over.
Bodegraven
Bodegraven-Noord
-
De wens is om het centrum van Bodegraven autoluw in te richten. Op dit moment rijdt er nog te veel autoverkeer door de straten en rijdt het autoverkeer te hard. Ondanks de recentelijke herinrichting van de Kerkstraat en Brugstraat.
-
De parkeerdruk erg hoog is en het lastig is om 's avonds een parkeerplaats te vinden. Parkeervergunningen, gebruik maken van parkeergarages en bij nieuwbouw parkeren op de kavel realiseren zijn enkele maatregelen die de parkeerdruk kunnen verlichten.
-
In het centrum zou meer groen mogen komen.
-
Ook het aantal fietsparkeerplekken mag verhoogd worden om mensen te stimuleren vaker met de fiets te komen.
Bodegraven-Zuid
-
Binnen de wijk Bodegraven Zuid is de fietsstructuur minder goed aanwezig. Terwijl deze juist hard nodig is gezien de aanwezigheid van scholen. Het verbeteren van de fietsstructuur binnen de wijk is wenselijk.
-
De Goudseweg richting Bodegraven is voor zowel auto's als fietsers belangrijk. Maar daarom ook erg druk.
-
De Oud-Bodegraafseweg is een landelijk weggetje waar veel sluipverkeer overheen rijdt. Daarnaast is het een drukke fiets- & wandelroute. Het tunneltje onder de N11 wat op deze weg aansluit is te smal.
Het buitengebied
Nieuwerbrug
-
Vrachtverkeer door Nieuwerbrug is een probleem. Het toepassen van ANPR-kentekenregistratie, zoals in het plassengebied, wordt gezien als oplossingsrichting.
-
Nieuwerbrug is een sluiproute bij file op de A12. Ook vrachtwagens maken hier gebruik van. Op de A12 is een meetsysteem aanwezig. Vrachtwagens die denken dat ze te zwaar zijn, gaan bij Woerden van de snelweg af. Vervolgens rijden ze een sluiproute via de parallelweg en door Nieuwerbrug. Dit is hinderlijk voor de inwoners van Nieuwerbrug.
-
Er zijn weinig voetpaden in Nieuwerbrug, niet eens onverhard. De wandelstructuur wordt als heel slecht ervaren. Voetgangers moeten langs de wegkant lopen.
-
Er rijdt geen OV in Nieuwerbrug, alleen een buurtbus. Dit is een gemis. Vooral voor schoolgaande kinderen in de winter. Ze hebben op deze manier geen alternatief voor als het een keer regent. Mensen voelen zich min of meer verplicht om een auto te hebben, anders komen ze nergens.
Waarder
-
In Waarder zijn er weinig problemen voor het autoverkeer.
-
De kern is op veel plekken lastig toegankelijk voor mindervaliden. Trottoirs zijn te smal en vaak overgroeid. Men ziet hiervoor de oplossing veelal in het aanleggen van woonerven in plaats van de huidige wegen met trottoirs.
-
In het buitengebied is het ’s nachts vaak erg donker en de belijning op de wegen is slecht. Hierdoor bestaat er veel risico op van de weg raken.
Meijebelangen
Het dorp Meije is een lintbebouwing langs het riviertje Meije en hoort deels bij Bodegraven, deels bij Woerden (waar veel mensen hun boodschappen ook gaan doen) en deels bij Nieuwkoop. Het is echt een buurtschap, deels agrarisch, deels natuurliefhebbers van natuur, rust en ruimte en hier wonen is heel anders dan bijvoorbeeld in Bodegraven zelf. Mensen die hier wonen doen dat met plezier en blijven hier ook lang wonen.
-
Veel inwoners hebben wel eens een (bijna) ongeval meegemaakt. De meeste ongevallen gebeuren door hoge snelheden of doordat men elkaar de ruimte niet gunt. Mensen hebben tegenwoordig ‘altijd haast’ en dat zorgt in het verkeer voor onveilige situaties. Af en toe zijn er ook ongelukken met ernstig letsel. Dit zorgt voor een onveilig gevoel.
-
Er zijn veel smalle wegen met bochten waar slechts 1 auto tegelijk kan rijden, tegenliggers moeten wachten op de passeervakken of voor één van de opritjes. Volgens het wijkteam helpt het wel om de wegen extra smal te maken. Hierdoor rijdt men minder hard.
-
Er is veel zwaar vrachtverkeer. Verder is er veel landbouw/veeteelt-gerelateerd zwaar verkeer, melkwagens, graskarren, krachtvoertransport en mestafvoer. Doordat deze wagens veel trillingen veroorzaken hebben bewoners hier last van. Ook omdat lang niet alle woningen onderheid zijn.
-
Het wijkteam ziet liever een ontwikkeling naar fietsen. Ze zien graag meer en betere fietspaden. Of in ieder geval fietssuggestiestroken.
-
Qua autoverkeer vinden ze het bereikbaar genoeg. Er zijn in het verleden weleens deelauto’s geplaatst, maar niet echt met succes. Veel mensen hebben hier een tweede auto. Echter door de prijsstijging van 2e hands auto’s en de stijgende benzineprijzen, loopt dat wel wat terug. Met de komst van de bakfiets wordt de tweede auto voor het boodschappen halen minder noodzakelijk.
Driebruggen
-
In Driebruggen zelf en in de omgeving is overlast door vrachtverkeer. Binnen de gemeente is er een studie geweest over het vrachtverkeer en (mogelijke) herroutering van het vrachtverkeer. Dit zou betekenen dat vrachtverkeer de kern ontwijken. Maar dit zou voor extra vracht- en autoverkeer in de kern Hogebrug betekenen. Dit is niet gewenst.
-
De wegen in het gebied zijn niet ingericht op veel vrachtverkeer. Het wijkteam roept op om kritisch te kijken naar uitbreidingsplannen van bedrijven. Ze snappen de economische belangen. Maar de groei problemen opleveren voor de bewoners.
-
Veel weggetjes in het gebied zijn breed genoeg voor één voertuig. Dit heeft tot gevolg dat er nog wel eens gewacht moet worden op tegenliggers. Of als er bijvoorbeeld koeien oversteken, moet er zo een kwartier gewacht worden. Dit vindt men niet zo erg. Maar zeker met veel vrachtverkeer is dit niet zo handig. Het duurt soms een kwartier voordat twee vrachtwagens elkaar gepasseerd zijn.
-
Naar idee wordt er hard gereden in de kernen. Handhaving hierop wordt gemist. Een wens is om herhalingsbordjes “30” te plaatsen. Zo wordt het visueel duidelijk dat er niet hard gereden mag worden. Voetgangers moeten namelijk vaak langs de weg lopen omdat er geen voetpaden zijn. Daarnaast vragen bewoners om wegdek dat de trillingen van het verkeer absorbeert.
Reeuwijk-Dorp, Tempel en het Buitengebied
-
Volgens het wijkteam zorgt het vele vrachtverkeer door het gebied voor overlast in heel de gemeente. Het vrachtverkeer is langzaam en vooral zwaar. Hierdoor worden regelmatig de wegen aan gort gereden en de gemeente draait voor de kosten op om het te vervangen. De Kerkweg is al voor de 2e keer in 5 jaar opnieuw geasfalteerd, omdat de weg kapot gereden was. Daarentegen is het wijkteam wel heel positief over hoe de herinrichting is uitgevoerd, want er is serieus werk gemaakt om het fietspad breder te maken. Dit was een erg goed idee.
-
Op smalle wegen zijn de passeerstroken (inhammetjes om een tegenligger te passeren) te smal voor de vrachtwagens (van Vergeer en andere bedrijven), waardoor de wegen soms blokkeren.
-
Het wijkteam zou eigenlijk liever een ontwikkeling willen zien naar fietsen. Qua autoverkeer is de bereikbaarheid goed genoeg. Er zijn in het verleden weleens deelauto’s geplaatst, maar niet echt met succes. Veel mensen hebben hier een 2e auto (“voor de boodschappen”). Door de prijsstijging van 2e hands auto’s en de stijgende benzineprijzen, loopt dat wel wat terug. Echter, met de komst van de bakfietsen is het hebben van een 2e auto minder noodzakelijk en kan er ook met de bakfiets boodschappen gedaan worden.
-
Het wijkteam voelt er weinig voor om extra wegen aan te leggen. Het probleem met asfalt is volgens hen dat het nooit meer weggaat. Ze zouden wel graag meer / betere fietspaden willen zien. Of in ieder geval fietssuggestiestroken.