Knooppunt in het Groene Hart
We gaan voor een mobiliteitsvisie die past bij het karakter van onze gemeente en haar bewoners. Daarom hebben we ons gebied onder de loep genomen. Hierbij vroegen we ons af: Wat zijn we voor gemeente? En hoe is het nu gesteld met de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid? Lees hier de bevindingen.
We zijn een gemeente met twee verschillende kanten. We liggen centraal, goed bereikbaar en midden in de drukke Randstad. Tegelijk is rust en ruimte te vinden in het uitgestrekte en waterrijke landschap en onze dorpen. Onze Toekomstvisie (omgevingsvisie) beschrijft wie we zijn en hoe we ons in de toekomst willen ontwikkelen. Het motto: knooppunt in het Groene Hart.
Onze rijke geschiedenis
Deze geschiedenis bepaalt hoe we hier nu nog leven en werken. De Oude Rijn en de Meije stromen al duizenden jaren door het landschap en waren bepalend voor het ontstaan van dorpen: op hoger gelegen, goed bereikbare plekken, midden in een moerassig gebied. In de Romeinse tijd lag ‘onze gemeente’ aan de noordgrens van het Romeinse rijk. Die grens volgde de loop van de Oude Rijn, een levendig gebied waar forten en handelsplaatsen, zoals Bodegraven, werden gesticht. In de loop der jaren zorgde het grasland hier voor de opkomst van het kaasmaken. Sindsdien is dit gebied een kaascentrum van wereldbelang.
Aantrekkelijke gemeente om te wonen, werken en bezoeken
Onze goede ligging in de Randstad en het groene, open landschap zorgen ervoor dat onze gemeente aantrekkelijk is voor inwoners, bedrijven en toeristen. Tegelijkertijd zorgt dit voor een spanningsveld. Er moet ruimte zijn voor vracht- en landbouwverkeer om de economie draaiend te houden. Maar ook voor de voetganger en fietser om deel te nemen aan het sociale leven en te genieten van het landschap om de dorpen heen.
Tien karakteristieke dorpen en buurtschappen
Onze gemeente telt nu ongeveer 36.300 inwoners, verdeeld over tien dorpen en buurtschappen met elk hun eigen identiteit. Bodegraven is de grootste kern met ongeveer 19.700 inwoners. Dankzij de gunstige ligging aan de snelweg en aan het spoor, is het een goede vestigingsplaats met meerdere bedrijventerreinen. Reeuwijk-Brug ligt tussen de A12 en het Plassengebied en is in het zuiden verbonden met Gouda. Dit dorp telt zo’n 8.800 inwoners. De andere dorpen hebben een kleinschaliger karakter. Ze liggen in het open landschap.
Sterke economie
In Bodegraven-Reeuwijk is veel werkgelegenheid. De economie is vooral gericht op kaas en transport. Daarnaast zijn er in onze gemeente nog tal van andere economische sectoren actief. Zo maken we deel uit van de Greenport regio Boskoop, een boomkwekerijcluster van internationale betekenis. Deze sectoren leggen een sterke druk op de wegen in de gemeente. Vooral de poldergebieden kennen zeer smalle wegen, waarop alle weggebruikers hun weg moeten vinden, zowel de grote vrachtwagens als de fietsers. Deze twee staan op verschillende punten op gespannen voet met elkaar. Zowel in het centrum van Bodegraven als in de poldergebieden.
Plassengebied als trekpleister
Toeristen komen graag in Bodegraven-Reeuwijk. Zij weten het Reeuwijkse Plassengebied goed te vinden en komen hier graag om een dagje te varen, fietsen of wandelen. Dat legt soms ook druk op de kwetsbare natuur en leefomgeving in dit gebied. Aan de randen van het gebied zijn al parkeerplaatsen aanwezig, maar voor het verkeer is het nog mogelijk om door het gebied heen te rijden. Dit zorgt ervoor dat iedereen, onafhankelijk van leeftijd of gezondheid, kan genieten van de natuur. Anderzijds zorgt dit ook voor overlast bij de bewoners en legt het een druk op de lokale natuur.
Goede aansluiting op de regio
Onze gemeente staat niet op zichzelf. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk ligt in het midden van het Groene Hart, tussen de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Belangrijke wegen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn de A12, die de verbinding vormt tussen Den Haag, Utrecht, Arnhem en de Duitse grens, en door de gemeente loopt. Daarnaast vormt de N11 de verbinding tussen de A12 bij Bodegraven en de A4 bij Leiden. De N458 verbindt dan weer de N11 via de noordkant van Bodegraven met Woerden. De N459 verbindt de N11, parallel aan de A12, met deze A12. De N459 doet hier dienst als verbindende weg van de missende schakel op het knooppunt A12 - N11, en is daarnaast ook de weg die Reeuwijk en Bodegraven met elkaar verbindt.
Bodegraven heeft daarnaast een station aan de spoorlijn Utrecht - Leiden, waar tweemaal per uur een intercity stopt. Tot slot stroomt ook de Oude Rijn door de gemeente: een vaarweg.
Deelgebieden
In de toekomstvisie zijn drie deelgebieden onderscheiden: Bodegraven, Reeuwijk-Brug & het Plassengebied en het buitengebied. In de mobiliteitsvisie kiezen we vanuit mobiliteitsoogpunt iets andere grenzen.
De stedelijkheidsgraad en de hoeveelheid bedrijvigheid en voorzieningen plaatst Bodegraven, ook qua verkeer, apart van de rest van de gemeente. Reeuwijk-Brug wordt in de mobiliteitsvisie meegenomen met Bodegraven: het grenst aan de A12 en Gouda en kent ook veel bedrijvigheid. Het Plassengebied valt qua mobiliteit onder het “buitengebied” en wordt daarom hierin meegenomen. Het buitengebied is bijna gelijk aan de toekomstvisie, alleen het plassengebied valt hier in dit geval ook onder.