Verkeersveiligheid Midden-Holland

Het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid beschrijft in hoofdlijnen welke strategie en aanpak de regio Midden-Holland in de periode 2022-2024 en volgende jaren uitrolt voor een daling van het aantal verkeersslachtoffers. De regio zet hierbij in op een integrale risicogestuurde aanpak, waarbij de koppeling wordt gelegd tussen de 3 E’s (Engineering/Infrastructuur, Education/educatie en Enforcement/handhaving) en de thema’s zoals opgenomen in het SPV 2030. Deze aanpak is erop gericht om ongevallen te voorkomen, door dáár maatregelen te treffen waar de risico's het grootst zijn en het meeste effect hebben.

Het Uitvoeringsprogramma vormt voor de wegbeheerders in de regio Midden-Holland een basis om de integrale risicogestuurde aanpak op lokaal niveau gemotiveerd uit te werken. Daarbij wordt gestreefd naar een gezamenlijke richting voor de aanpak van de lokale verkeersveiligheid. Gezamenlijk werken aan dezelfde ambitie: wij maken een punt van nul.

Binnen het thema ‘Veilige regionale infrastructuur’ zet de regio in op de volgende speerpunten:

  • Veilige fietsinfrastructuur;

  • Verkeersveilige woonwijken;

  • Uniforme verkeersveilige schoolomgeving;

  • Minimaliseren conflicten zwaar (landbouw) verkeer en zwakkere verkeersdeelnemers;

  • Reguleren van groot en zwaar vrachtverkeer in de kernen;

  • Veilige 60 km/uur wegen;

  • Op de voet volgen van landelijke ontwikkelingen (Motie 30 km/u binnen de bebouwde kom, ADAS-toepasssing, LEV-kader).

Het is hierbij van belang dat de infrastructuur intuïtief gedrag uitlokt. Dit houdt in dat de weggebruiker aan de hand van de inrichting kan waarnemen en begrijpen wat er van hem/haar wordt verwacht en dit uit kan en wil voeren (human factors).