Omgevingsvisie Zuid-Holland: Landschap én verstedelijking

De Omgevingsvisie van Zuid‐Holland biedt een strategische blik op de lange(re) termijn voor de gehele fysieke leefomgeving en bevat de hoofdzaken van het te voeren integrale beleid van de provincie Zuid‐Holland. De Omgevingsvisie vormt samen met de Omgevingsverordening en het Omgevingsprogramma het provinciale Omgevingsbeleid van de provincie Zuid‐Holland. Het Omgevingsbeleid beschrijft hoe de provincie werkt aan een goede leefomgeving, welke plannen daarvoor zijn, welke regels daarbij gelden en welke inspanningen de provincie daarvoor levert.

De Zuid‐Hollandse leefomgeving verbeteren, elke dag, dat is waar de provincie aan werkt. Zeven vernieuwingsambities laten zien waar Zuid‐Holland naartoe wil. Deze ambities dienen als stip op de horizon:

  1. Samen werken aan Zuid‐Holland: inwoners, organisaties en bedrijven in een vroeg stadium betrekken bij besluiten.

  2. Bereikbaar Zuid‐Holland: efficiënt, veilig en duurzaam over weg, water en spoor.

  3. Schone energie voor iedereen: op zoek naar schone energie, haalbaar en betaalbaar vooriedereen.

  4. Een concurrerend Zuid‐Holland: diversiteit, de economische kracht van Zuid‐Holland.

  5. Versterken natuur in Zuid‐Holland: een aantrekkelijk landelijk gebied draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving.

  6. Sterke steden en dorpen in Zuid‐Holland: versnellen van de woningbouw met behoud van ruimtelijke en sociale kwaliteit.

  7. Gezond en veilig Zuid‐Holland: beschermen en bevorderen van een gezonde, veilige leefomgeving.

Provincie Zuid-Holland zet in haar omgevingsvisie in op slimmer, schoner en sterker. Meer woningen, een nieuwe economie en goede bereikbaarheid, maar ook méér aandacht voor leefomgeving en klimaat. Het open houden en versterken van het Groene Hart is een belangrijk speerpunt.

De Provinciale Routekaart en de Ladder voor Duurzame Verstedelijking bieden een aantal principes voor een zorgvuldige locatiekeuze voor nieuwe ontwikkelingen:

  • Eerst inbreiden: inpassen, aanpassen, transformeren

  • Ontwikkelen rondom OV-knooppunten

  • Kwaliteitssprong van het landschap: geen verrommeling, groenblauwe verbindingen versterken

  • Infrastructuur en omgeving beter integreren